RØSNÆS
Vågehøj-bunkeren
Kold krig på Røsnæs
I sommeren 2012 åbner Naturstyrelsen op før den første etape af oplevelsesprojektet ”Røsnæs – et militært kulturlandskab”. Gennem vinteren har en lille projet-gruppe (Christian Feddersen, Benjamnin Gottberg og Christina Fromberg) arbejdet på, at gøre den gamle koldkrigs-bunker på Vågehøj til en spektakulær oplevelse, hvor publikum via hands-on-oplevelser og historiske fakta får et lille indblik i livet som ”værnepligtig Jens” under Den kolde krig.
Observationsområde Røsnæs
Faktuel Historie – historien bag vores fortolkning
Bunkeren på Vågehøj opføres af det danske militær, og står færdig i 1952 da DEN KOLDE KRIG er varmest.
Fra 1952 – 1963 er bunkeren bemandet i døgndrift med tre værnepligtige, hvis opgave er, at observere skibstrafikken gennem den internationale sejlrende i Storebælt. Især er det militærskibe fra Warzawa-pagten, der skal holdes et skarpt øje med!
Nede i bunkeren holder mandskabet øje med radarskærmen, som er forbundet til Merconi-radaren på toppen af Vågehøj.
Skibes position bliver indtegnet på “plotterbordet” (et søkort over Røsnæs’ observationsområde). Når skibe sejler ud af observationsområdet bliver dette indtelefoneret til kollegaer på Gniben (på Sjællands Odde nord for Røsnæs) eller Langelandsfortet på Fyn (syd for Røsnæs), som så tager sig af den videre overvågning.
Når uidentificerede skibe dukker op på radarskærmen, så er det mandskabets pligt, at foretage en ”visuel identifikation” af pletten på radarskærmen: Fiskekutter fra Kalundborg eller fjendtlig russisk u-båd!?? Og efterfølgende indrapportere til den overordnede officer Oscar Victor Whiskey Zero!
Udstillingen (2012 - 2020)
Interaktiv installation
Når du som publikum kommer ned i Vågehøjbunkeren, så er der sparsom belysning og ret køligt.
Du befinder dig et par meter under jorden, og først skal dit syn vænnes til mørket!
De fleste førstegangs-besøgende synes, at det er lidt skummelt og lidt uhyggeligt. For at forstærke oplevelsen, så har vi tilføjet et “lyd-tapet”: Via det indbyggede ventilationssystem høres tidens radio-musik og klip fra Pressens Radioavis.
Det oprindelige ”plotterbord” er skiftet ud med en stor skærm, som via computer/ AIS-teknologi viser den aktuelle skibstrafik i Røsnæs’ kold krigs-historiske observationsområde.
Via AISen kan du se alle større skibe, der har lovpligtig AIS-sender ombord.
Klikker du på skibet får du oplysninger om, hvor fartøjet er indregistreret, hvilken kategori fartøjet er registret under, hvilken havn det sidst har besøgt og fartøjets næste destination.
Til venstre for radar-skærmen kan den besøgende – via et interaktivt Adobe Director-program – indrapportere den aktuelle status for skibstrafik ved Røsnæs.
Mandskabsrummet
Gennem en dørsprække – og et spejl på endevæggen – kan publikum få et kig ind i mandskabsrummet, med rod og diverse originale effekter: Støvler, tøj, gasmasker, håndbøger etc.
Det er langt fra alle besøgende, der våger sig over til dørsprækken. Men det er faktisk også en af pointerne, at ikke to hold besøgende skal have den samme oplevelse.
Det var også et bevidst valg, at bunkeren ved åbning i forsommeren 2012 på ingen måde blev markedsført.
Kun de meget nysgerrige tog turen ned af trapperne til bunkerens indgang, hvor døren pludselig stod åben efter næsten 50 år.
Fra 2013 har Vågehøjbunkeren været en officiel del af Naturstyrelsens Koldkrigs-vandrerute under oplevelsesprojektet ”Røsnæs – et militært kulturlandskab”.
“UV-RUMMET”
UDSTILLING & FACTS I UV-RUMMET
I “UV-RUMMET” sætter vi ord og billeder + UV-lys på de faktuelle historiske facts. På helt traditionel udstillingsformidlings-manér!
Overordnet bæres de historiske facts af en tidslinje: I toppen er der årstal og facts om Den kolde krig.
Under det faktuelle kan publikum bl.a. læse personlige beretninger fra tre “Jens’er”, som alle har spændende og sjove ungdomserindringer fra deres tid som værnepligtige på Marinestation Røsnæs/ i Vågehøjbunkeren.
Projektleder og historiker Christian Feddersen har samlet interviews/ historier og en masse fotos. Væg-pladsen i Vågehøjsbunkerens “UV-rum” er begrænset.
Vi får det vigtigste med i vores lille bunker, men meget mere at læse i udstillingen i Fyrmesterboligen på den absolutte spids af Røsnæs!
Den interne arbejdstitel “UV-RUMMET” skyldes, at rummet er oplyst af ultraviolette lysstofrør. Fluorescerende stoffer i det printede materiale (som er direkte monteret på de ujævne vægge) – gør, at det lyser op i UV-lyset. Alle mørkere nuancer bliver blå-sorte. Ret effektfuldt – og absolut LOW-budget. Når udstillingsdesignerne – jeg selv + makker Benjamin Gottberg – skal sige det;-)
I UV-rummet kan publikum også se historiske filmklip fra før og under Den kolde krig, og åbne nødudgangen.
I nødudgangen har vi placeret et spejl med en vinkel på 45°, så du kigger direkte op i lyset. Og eventuelt op på dem, som kigger ned på dig!
Nødgenerator-rummet
Rummet ligger lige ved Vågehøjsbunkerens ind- og udgang, og er det eneste rum der er godt belyst!
Rummet er både for dem, der IKKE har lyst til at gå ind i bunkerens mørke, og for dem der vil efterlade en gæstebogs-besked til Naturstyrelsen.
Vågehøjbunkeren
Naturstyrelsen Vest | 2012 – 2013
Projektgruppe:
Christian Feddersen: Historiker og projektleder, Naturstyrelsen
Benjamin Gottberg: 3D-designer, idégenerator og tovholder på teknik-delen af projektet
Christina Fromberg: Grafisk designer, idégenerator, programmør af Adobe Director-program, illustrator og tovholder på den visuelle formidling
Læs mere:
naturstyrelsen.dk: Røsnæs – historie
visiteastdenmark.dk
røsnæsrundt.dk
Bunkeren på Vågehøj er desværre lukket pga hærværk:-(